Kernteam

dr. Joost à Campo | psychiater Forensische Psychiatrie

Joost à Campo is geboren in Maastricht en getogen in Bunde Hij studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud universiteit) en volgde de specialisatie tot psychiater binnen het Radboudziekenhuis ook te Nijmegen. Als psychiater heeft hij inmiddels bijna 25 jaar ervaring in de diagnostiek en behandeling van mensen met ernstige waarnemings,-denk,-stemmings,-en gedragsstoornissen. Zijn interesse gaat vooral uit naar mensen met psychotische stoornissen.

In 2004 promoveerde hij op een proefschrift met als titel "Changes in appearence and psychoses". A Campo was gedurende meer dan 12 jaar opleider voor het specialisme psychiatrie in Mondriaan en behaalde daarmee in 2005,2007 en 2010 de prijs voor beste opleidingsplek. Sedert 2011 is hij werkzaam binnen het Centrum Forensisch Psychiatrische Zorg van Mondriaan als behandelaar en onderzoeker. Voor het NIFP en TMFI verricht hij Rapportagewerk Pro Justitia. Aan de Universiteit Maastricht is hij als Honorair Docent verbonden.

Prof. dr. Henk Nijman | hoogleraar Forensische Psychologie

Henk Nijman is sinds 2004 bijzonder hoogleraar forensische psychologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Daarnaast is hij als hoofdonderzoeker werkzaam bij de divisie Divisie Aventurijn van Altrecht Geestelijke Gezondheidzorg. Henk Nijman studeerde gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht (afstudeerrichting: Geestelijke Gezondheidkunde) en promoveerde in 1999 aan de Faculteit der Psychologie van deze universiteit op het proefschrift “Aggressive behavior of psychiatric inpatients. Measurement, prevalence, and determinants”.

Sinds 1992 verricht hij in (gesloten) zorginstellingen onderzoek naar meetmethoden, oorzaken en preventie van agressie van patiënten en cliënten en publiceerde hierover in talrijke nationale en internationale vaktijdschriften. Daarnaast verrichtte hij diverse behandelevaluatie-studies naar de effectiviteit van (forensisch) psychiatrische behandeling.

Prof. dr. Harald Merckelbach | hoogleraar Psychologie & Recht

Harald Merckelbach (Valkenburg-Houthem, 1959) is publicist en hoogleraar psychologie. Hij bracht zijn jeugd door in Maastricht, studeerde in Utrecht en is vanaf 1985 werkzaam bij de Universiteit Maastricht.

Merckelbach is geïnteresseerd in het grensvlak tussen psychologie en recht. Het gaat dan om onderwerpen als dwalende ooggetuigen, hervonden herinneringen, de leugendetector, en daders die aan geheugenverlies zeggen te lijden. De merkwaardige ervaringen – waaronder rare geheugenafwijkingen – die te boek staan als dissociatieve symptomen hebben eveneens zijn belangstelling. Over deze onderwerpen publiceert hij in allerlei bladen. 

Merckelbach is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij schrijft een maandelijkse column voor de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad. Zijn website www.haraldmerckelbach.nl.

dr. Corine de Ruiter | Professor of Forensic Psychology

Dr. Corine de Ruiter is hoogleraar Forensische Psychologie aan de Universiteit Maastricht en tevens werkzaam in eigen praktijk. Ze is klinisch psycholoog BIG. Zij verricht wetenschappelijk onderzoek op het grensvlak van psychologie en recht. Daarnaast treedt ze regelmatig op als getuigedeskundige in de rechtszaal. Haar onderzoeksinteresse ligt bij de psychologie van geweld: welke psychologische processen, c.q. stoornissen, spelen daarin een rol en hoe kunnen we psychologische kennis inzetten om geweld te voorkomen. Ze heeft onderzoek verricht naar psychopathie bij adolescenten en volwassenen, naar risicotaxatie-instrumenten voor relationeel geweld, algemeen geweld, seksueel geweld en kindermishandeling.

Sinds 2005 richt zij zich in verschillende implementatie- en onderzoeksprojecten ook op de preventie van antisociaal gedrag bij kinderen in de basisschool leeftijd. Zij leidt een studie naar de effectiviteit van Parent Management Training Oregon (PMTO) en is actief betrokken bij de invoering van Stop Nu Ander Plan (SNAP) in Nederland.

Haar website: www.corinederuiter.eu bevat onder andere een selectie van haar publicaties. Op Twitter kunt u haar volgen via @corinederuiter.

dr. Maaike Cima | psycholoog en onderzoeker verbonden aan de Universiteit Tilburg

Maaike Cima (Heerlen 1973) is Universitair Hoofd Docent aan de Universiteit van Tilburg waar zij tevens OnderwijsDirecteur is aan de faculteit forensische en ontwikkelingspsychologie. Daarnaast is zij als hoofd van de onderzoeksafdeling verbonden aan het Forensisch Psychiatrisch Centrum de Rooyse Wissel te Venray en heeft zij een honoraire aanstelling bij de Justitiële Jeugdinstelling Het Keerpunt te Cadier en Keer. In 2003 promoveerde zij aan de Universiteit van Maastricht op het thema simuleren bij forensische patiënten. Na haar promotie ging zij zich steeds meer richten op onderzoek naar psychopathie, zowel bij volwassen daders als bij jeugdige delinquenten. Hieraan gerelateerd doet zij onderzoek naar de ontwikkeling van Het Geweten. Ze publiceert op het gebied van agressie, geweld, impulsiviteit, gewetenloosheid, psychopathie, jeugdcriminaliteit en morele emoties.
Zij is bij verschillende promotieprojecten betrokken op het gebied van biologische parameters van antisocial gedrag en psychopathie.

Partners


  1. Manon Budy, studente psychologie aan de Universiteit Tilburg
  1. dr. Maarten Peters, psycholoog verbonden aan de Master in Forensic Psychology Universiteit Maastricht
  1. Alfons van Impelen