Achtergrond van Fo|r|esearch

Achtergrond

Om de doorplaatsing van patiënten vanuit FPC's, FPK's en het gevangeniswezen naar de reguliere GGZ te vereenvoudigen gingen in 1991 vier GGZ-instellingen van start met een Forensisch Psychiatrische Afdeling. Op dit moment (2013) bestaan er in Nederland inmiddels 14 van zulke FPA's. Het Centrum Forensisch Psychiatrische Zorg van Mondriaan is een van de nieuwste FPA's in Nederland.

 

Binnen het Centrum Forensisch Psychiatrische Zorg onderkent men uiteraard een beheers- maar ook vooral een behandeltaak. Naast deze beheers- en behandeltaak onderscheidt deze afdeling zich door een uitdrukkelijke wetenschappelijke ambitie. Deze wetenschappelijke ambitie is vormgegeven door de afdeling Research and Development onder de naam Fo|r|esearch.

 

Cultuurhistorie van de forensische psychiatrie in Nederland

Met name in Nederland kenden wij binnen de forensische psychiatrie gedurende vele decennia een dominantie van het analytische denkraam. Lange tijd was met name het biologisch psychiatrische denken binnen de forensische psychiatrie ondervertegenwoordigd. Er heerste ook een dominantie van de psychologische discipline, terwijl de laatste 10 jaren toenemend psychiaters affiniteit ervaren met dit domein van de psychiatrie.


Vooral ook door de oprichting van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie heeft de forensische psychiatrie een wetenschappelijke injectie gekregen. Het tijdperk van "het niet meten en dus ook niet weten" lijkt ook binnen de forensische psychiatrie achter ons, zeker waar het gaat om "evidence based" risicotaxaties.

 

Cultuuromslag

We zien ook binnen de instellingen voor forensische zorg een toename van academisering. Het voorspellen van gevaar en het voorspellen van delicten wordt niet meer aan toeval en speculaties overgelaten, maar wordt gemeten middels risicotaxaties.
De forensische psychiatrie tracht achter zijn gesloten kaders vandaan te komen en we zien ook op overheidsniveau een behoefte om  de jarenlange schizis tussen de GGZ enerzijds en de Forensische Zorg anderzijds te beslechten. Nieuwe wetgeving moet hier de basis voor vormen. Veel meer gaat het evenwel nog om een mentaliteitsverandering.