Onze Doelen

Het probleem

Het doen van wetenschappelijk onderzoek binnen een vaak zo afgesloten kader als dat van de forensisch psychiatrische zorg is bepaald geen eenvoudige opgave. Binnen de behandelsetting treffen we doorgaans zeer enthousiaste bevlogen behandelaars aan, die het voor hun patiënten opnemen en helaas vaak de wetenschappers, die met hun patiënten tot wetenschappelijk onderzoek willen komen, wantrouwen en slecht begrijpen.


Langs de andere kant zien we vaak dat de wetenschappers uit de academische wereld vaak wat meewarig kijken naar de stijl van opereren van de behandelaars op de werkvloer en weinig zicht hebben op de spanningsvelden die behandelaars ervaren binnen hun zorgkader.

 

De oplossing

Om te komen tot een vooral ook voor de praktijk relevante vorm van wetenschappelijk onderzoek binnen de forensisch psychiatrische zorg is het bij elkaar brengen van de wetenschappers uit de academische wereld en de behandelaars uit de forensisch psychiatrische afdelingen de oplossing.


Binnen de afdeling Research and Development onder de naam Fo|r|esearch worden een aantal partners bij elkaar gebracht in een sfeer van onderlinge complementariteit en versterking. Het beheers- en behandelkader van het Centrum Forensisch Psychiatrische Zorg in Heerlen heeft daartoe een liaison met de Universiteit Maastricht, de Radboud Universiteit te Nijmegen en de Universiteit Tilburg aangegaan.


Het hoofd van de afdeling Research and Development (Fo|r|esearch) geldt als de intermediair tussen de academische wereld enerzijds en de behandelaars van het Centrum Forensisch Psychiatrische Zorg anderzijds.

 

In januari 2011 is onder de noemer Fo|r|esearch letterlijk een onderzoekslaboratorium ingericht op de J.F. Kennedylaan 305 in Heerlen, dat geldt als ontmoetingsplek en uitvalsbasis voor het wetenschappelijk personeel dat van daaruit makkelijk en direct toegang heeft tot de behandelafdelingen.